Ana içeriğe atla

Kovanlar: Pagan veya Wicca Kovanı Kurmak

Belki de kendi Pagan kovanınızı kurmanın vakti gelmiştir. Ortalama bir öğrenme grubundan fazlasıyla ilgileniyorsunuz ve Paganizm'de grup çalışmalarının faydalarını bilecek kadar şey öğrendiniz. 

Kendi grup veya kovanlarını başlatmak isteyenlerin aklındaki en yaygın soru "nasıl başlıyoruz?" dur. Eğer yerleşmiş bir geleneğin parçasıysanız, var olan bir çok Wiccan kolu gibi, muhtemelen sizin için kılavuzlar mevcuttur. Diğer herkes için bu çok yönlü bir süreçtir. İnsanların bilmek istediği şeylerden birisi, nasıl bir Arayanın(üye adaylarına Arayan/Arayıcı denir) nasıl bulunacağı ve tanışılacağı, ardından nasıl grup için uyumlu olup olmayacağına karar verileceğidir. 

Bunu yapmanın güzel bir yolu bir tanışma görüşmesi düzenlemektir. 

Tanışma Buluşması 1. Kısım: Hazırlık Anahtardır



İnsanlarla tanışmanın güzel bir yolu tanışma amaçlı bir görüşme düzenlemektir. Bu samimi bir toplanıştır, genellikle bir kafe ya da kütüphanede düzenlenir. Potansiyel üyelerin kovanın üyeleri ve/veya kurucusuyla tanışması için iyi bir fırsattır. Toplanmadan önce gelme ihtimali olabilecek insanları haberdar etmenizi tavsiye ederiz, bu gelebilecek tanıdıklarınıza e-mail/mesaj göndermek kadar basit olabilir, ya da seçilmiş bir grup insana davetiye yazıp maillemek kadar detaylı olabilir. Eğer arkadaş çevrenizde yeni kovanınıza ilgi duyabilecek birisi yok ise ya da arkadaş çevrenizden daha fazlasına ulaşmak isterseniz, içinde fazlaca pagan takıları ve taşlar bulunan dükkanların ve/veya falcıların camlarına alakalı reklamlar/davetiyeler/bilgilendirmeler koyabilirsiniz. Ülkemizde bunun işe yaramasının fazlasıyla zor olacağını düşünüyor olabilirsiniz, ancak Türkiye'de Paganların sayısı düşünüldüğü kadar da az değildir. 
Davetiyeniz/bilgilendirmeniz/reklamınız basit olmalı ve buna benzer bir şeyler yazmanızı öneririz: "Beş Yıldız Kovanı Karşıyaka bölgesinde kurulmuş yeni bir Pagan geleneğidir. Bu grup [seçiminiz olan panteonun adı] Tanrı ve Tanrıçalarını onurlandıracak ve bir Neopagan çizgisinde 8 festivali kutlayacak. İlgilenenler 21 Mayıs 2019, 19:00'da Retro Kafe'de düzenlenecek olan açık toplanmaya davetlidir. Lütfen e-mail aracılığıyla [e-mail adresiniz]'den yanıt veriniz. Çocuk bakımı tarafımızca sağlanmayacak, yani lütfen çocuklarınız için gerekli ayarlamaları yapın."
En başta iletişim bilgisi olarak yalnızca e-mail adresinizi kullanmanız iyi bir fikirdir, davetiyelere telefon numaranızı yazmak konuşmak istemiyor olabileceğiniz insanlardan epeyce fazla çağrı almanızla sonuçlanabilir. 

Tanışma toplantısından bir gün önce size e-mail aracılığıyla dönüş yapmış herkese onay e-mailleri gönderin. Bu yalnızca insanlar için bir hatırlatıcı görevi görmekle kalmaz, gelmelerine bir engel çıktıysa, ya da sadece gelmemeye karar verdilerse size haber vermelerine de olanak sağlar.

Tanışma gününüz geldiğinde, oraya erkenden gidin. Kaç kişinin geleceğini söylediğine bağlı olarak yalnızca küçük bir masaya ihtiyacınız olabilir, ya da özel bir alana ihtiyaç duyabilirsiniz.

Tanışma Buluşması 2. Kısım: Şimdi Ne Var?
Konuklarınız geldiğinde arkadaşçıl davranın ve kendinizi tanıtın. Konuklarınızın isimlerini(büyülü ya da gerçek), telefon numaralarını ve e-mail adreslerini yazabilmeleri için uygun araçlarınız olsun. Kovanınızın ne olduğunu, kovanın amaçlarını ve kurucularının kim olduğunu açıklayan bilgi kartları dağıtmalısınız. Kurucu sadece sizseniz grubu neden başlatmak istediğinizi ve sizi bunun için kalifiye kılanın ne olduğunu açıklayan kısa bir paragraf yazın. 
Önceden belirlenmiş zamana mümkün olduğunca yakın başlayınız. Hava kötüyse ya da yolda kaza olduysa(trafik) insanlara fazladan birkaç dakika vermek kabul edilebilir olsa da, 10 dakikadan fazla beklemeyin. İnsanlar bekledikçe sabırsızlaşmaya meyillidirler ve sizin zamanınız da onlarınki kadar değerli. Pagan Standart Zamanı fikrini okuduğunuzdan emin olun. 
Tanışmanın konusuna girmeden önce insanlarla muhabbet etmeye başlamak iyi bir fikirdir. Odanın etrafında dolaşınız ve insanlardan kendilerini tanıtmalarını isteyiniz. "Neden bu kovana katılmak istiyorsunuz?" tarzında bir soru yöneltmeyi seçebilirsiniz. Adayları direkt olarak eleyecek yanıtların bir listesi için Pagan Olmak İçin 10 Kötü Sebep gönderisine göz atabilirsiniz. Aklınızda bulunmalı ki birinin yanıtlarını sevmeseniz ya da katılmasanız bile, bunu tartışmanın yeri orası değildir. 
Herkes kendisini tanıttıktan sonra insanlara birer anket dağıtmanızı öneririz(bunu yaparsanız yanınızda yeterince kalem de getirdiğinizden emin olun, çoğu insan yanında taşımaz). Anket uzun ve karmaşık olmak zorunda değildir, ancak seçim sürecinden geçerken konuklarınızın kim olduğunu hatırlamanızda yardımcı olacak. Soracağınız sorular bunları içerebilir: 
  • Daha önce bir Pagan grup veya Kovanının bir parçası oldun mu? Neden Ayrıldın?
  • Bir Pagan grubunun parçası olsan ailen ne tepki verir? Partneriniz Pagan olduğunuzu biliyor mu? Biliyorsa, bu konuda size nasıl yaklaşıyorlar?
  • Ne kadar süredir Pagansınız? Size göre, Pagan çalışmalarınızın en önemli kısmı nedir?
  • Aynı grupta olmak istemediğiniz bir insan tipi var mı? Bu odada kişisel olarak kötü bir deneyim yaşadığınız birisi var mı? 
Herkes anketlerini bitirdikten sonra, seçim sürecinde incelemek üzere toplamaya başlayınız. Kim olduğunuzu, geçmişinizi ve yeni kovanınızı kurarak neyi başarmayı amaçladığınızı açıklayınız. Kovanınızın yasalarının bir taslağını yazmak odaklanacak konu bulmanızda yardımcı olabilir, ancak aşırı detaya gitmek zorunda değilsiniz. 
Konuklarınızın bütün sorularını yanıtlayınız. Vereceğiniz cevap kişinin istediği cevap olmasa bile, her soruya doğrulukla yanıtlayınız. Eğer bir kişi cevabını öğrenmek için yeminli bir üye olması gereken bir soru soruyorsa, "Bu güzel bir soru, ancak birisi yalnızca grupta bulunmaya adandığında yanıtlayabileceğimiz bir şey." tarzı bir yanıt vermek kesinlikle yerindedir. 
Soruları yanıtladıktan sonra herkese katıldığı için teşekkür edin. Kovanınız için uygun olup olmadıklarını bildirmek için herkes ile iletişime geçeceğinizi söyleyin. Bir hafta insanların beklemesi için uygun bir zamandır. Bundan fazlası siz ve kovanınız hakkında iyi mesajlar vermez. 

Potansiyel Adayların Seçilişi

Bu kısım, kendi pagan kovanınızı kurmanın en zor yanlarından birisidir. Bir çalışma grubunun aksine(genellikle daha rahat ve sıradan bir atmosferi olur), birlikte ritüel yapan kovan veya grup ufak bir aile gibidir. Herkes bir arada güzelce çalışmalıdır, yoksa bir şeyler yıkılmaya başlar. Bir yardımcı lideriniz veya asistanınız varsa, tanışma buluşmasında topladığınız anketleri incelemenize yardım etmesini isteyebilirsiniz. 
Neyin sizin için kabul edilemez olduğunu belirlemeniz gerekecek. Yalnızca kadın üyeler mi istiyorsun, yoksa eril ve dişil karışık mı? Olgun yetişkinler mi, yoksa gençlerin ve olgun insanların bir karışımı mı? Zaten çalışmış ve yeterince şey öğrenmiş insanları mı kabul edeceksiniz, yoksa yenileri de alacak mısınız? 
Eğer "Aynı grupta olmak istemediğiniz bir insan tipi var mı?" sorusunu anketinize dahil ettiyseniz, cevapları dikkatle okumaya özen gösterin. Bazıları "her zaman sarhoş ya da kafası iyi olan biriyle aynı çemberde duramam" gibi ayak uydurabileceğiniz türden şeyden olsa da, bazıları kovanınızda bulundurmak istemeyeceğiniz çeşitli şeyler barındırıyor olabilir. 
Benzeri olarak, "Bu odada kişisel olarak kötü bir deneyim yaşadığınız birisi var mı?" sorusuna verilen yanıtlar da önemli olabilir. Eğer Aday A, B ve C daha önce aynı kişinin dükkanına gittiklerini ve ondan rahatsız olduklarını söylüyorlarsa, bu o kişinin anketini gözden geçirirken akılda bulundurmanız gereken bir şeydir. Bu o kişinin elenmesi gerektiği anlamına gelmese de, onu A, B ve C ile birlikte davet ederseniz grup dinamiğinin nasıl olacağını göz önünde bulundurmanız gerekecektir.
Adayların iyi bir kesimini seçtiğinizde, kovanının bir parçası olmak üzere davet etmek istediğin kişileri ara veya e-mail gönderin. Bu aşamada bir ikinci buluşma planlayacaksınız, bunun hakkında da birazdan konuşacağız. 
Kovanınıza davet etmemeyi seçtiğiniz insanlarla da iletişime geçtiğinizden emin olun, bu genel nezakettendir ve bunu davet edeceğiniz insanlarla konuşmadan önce yapmalısınız. Bu şekilde bir e-mail göndermek kabul edilebilirdir: "Sevgili Beste, Beş Yıldız Kovanı'na olan ilgin için teşekkür ederiz. Şu anda grubumuzun senin ihtiyaçlarını karşılamayacağına inanıyoruz. Gelecekte grubumuzun odağının değişmesi ihtimali için bilgilerinin olduğu kağıtları dosyalayacağız. Sana çabalarında iyi şanslar ve manevi yolculuğunda en iyisini diliyoruz.".

İkinci Buluşmanız


Uygun gördüğünüz adayları seçtikten sonra ikinci bir buluşma tutmak isteyebilirsiniz. Bu kısmen tanışma buluşmanızdan biraz daha formal olacak, ama yine halka açık bir alanda yapılacak. Davet edilmenin onlara otomatik olarak kovanda bir yer kazandırmadığı anlayışıyla birlikte, adaylarınızı buluşmaya davet edin. 

İkinci buluşmanızda grubunuzun ne olduğu ve amaçlarınız hakkında daha derinlere inmek iyi bir seçim olacaktır. Ve bir dizi kovan yasaları yazdıysanız(ve o yasaların olması mükemmel bir fikirdir) onları bu zamanda inceleyebilirsiniz. Adayların neyin içine girdiklerini bilmeleri önemlidir. Eğer birisi grup için ayarladığınız kılavuzları ve kuralları takip edemiyorsa, başlangıçtan önce iki tarafın da bunun farkında olması herkesin yararınadır. 

Eğer kovanınız bir Derece Sistemi içeriyorsa, ya da çalışma&öğrenme gereksinimleri varsa, bunlar hakkında açık ve net olmalısınız. Belirli bir miktarda okuma ya da pratik yapması gereken üyeler hangi sorumluluklara sahip olacaklarını önceden bilmeliler. 

Bu nokta ayrıca, adaylarınızla birlikte başlangıç sürecini tartışmak için iyi bir zamandır. Eğer başlangıç ritüeliniz çıplaklık içerecekse, bunu kesinlikle aksatmadan söylemelisiniz. Bazı insanlar için bu kabul edilemez bir şeydir. Birisinin ritüele cüppe içinde gireceğini bekleyerek gelip, ardından çıplak olmasının istenmesi adil değildir ve yaşanmamalıdır.

İkinci buluşma size ve adaylarınıza birbirinizi tanımanız, sorular sorup yanıtlamanız için iyi bir fırsat tanıyor. İkinci buluşmanın sonunda üyeliğe uygun görmediğiniz birisi olursa en yakın zamanda iletişime geçip haberdar ettiğinizden emin olun. Kovanınıza getirmeye karar verdiğiniz üyelere, başlangıç törenleri için davetiye göndermeyi unutmayın. 

Grubunuz yeni Adayları bir adanmışlık ile karşılayabilir, ardından da bitiminde başlangıç ritüelinin tutulacağı 1 yıl ve 1 günlük bir zaman dilimi ile. Diğer gruplar yeni üyeleri direkt olarak başlangıç töreninden geçirip full üyeler olarak atayabilirler. Seçim sizindir.  













Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Başlayanlar için Mum Büyüsü

       Mum büyüsü, pek de fazla ritüelistik veya törensel alet gerektirmemesi sebebiyle büyünün en basit formlarından birisidir. Diğer bir deyiş ile, elinde doğru mumlar olan herkes şansını deneyebilir. En son doğum gününüzde pastanızdaki mumları üflemeden önce tuttuğunuz dileği düşünün. Aynı konsept mum büyüsü için de geçerlidir, tek farkı mum büyüsünde üfleyip dileğinizin gerçekleşmesini ummakla kalmazsınız; niyetinizi ilan edersiniz.     Düşünecek olursak, doğum günü mum ritüeli üç anahtar büyüsel prensipe dayalıdır;  Bir amaç belirle.  Ulaşacağın sonucu gözünde canlandır.  Bu sonuca ulaşmak için iradeni veya niyetini odakla.  Mum Seçmek     Büyüsel sistemleri çalışan insanların çoğunluğunun size söyleyeceği gibi, seçeceğiniz mumun boyutu önemli değildir. Hatta büyük mumlar işinizi zorlaştırabilir. Örneğin çalışmanız mumun tamamen yanıp bitmesine bağlıysa, yanması günler süren bir mum işinizi bir hayli zorlaştırıp aksatacaktır.     Tipik olarak ince, silindirik mumlar

Yeni Başlayanlar İçin Geleneksel Altar Kurulumu

Paganlar ve cadılar genellikle bir altar ile çalışırlar. Altarlarımız yılın zamanı ve yapacağımız çalışmalara göre farklı renk ve malzemeler taşıyabilirler. Fazla uzatmadan; pagan altarı nasıl kurulur? Divina anlatıyor! Wicca ve cadılar çalışmalarında genellikle bir altar kullanırlar. Bu çalışmalarızı yapabileceğiniz, gerektiğinde yazılarınızı yazabileceğiniz kendinize ait bir köşedir. Toprak Ana’yı sembolize eder. Bir altarda çesitli semboller, mumlar, heykelcikler, resimler ve diğer şeyler bulunur ve bunlar sihir ile ilgili çalışmalarda gücü arttıracak, ihtiyaç duyulacak malzemelerdir. Bir altarın nasıl olması gerektiğine dair ortak bir kural yoktur, ancak klasik ve/veya geleneksel bir altarın nasıl olacağına değinebiliriz. Önceden belirtmekte fayda var ki, bu eski usul, standartlaştırılmış bir altar tarifidir ve pratikte gereksinimler değişiklik gösterebilir. Farklı dönemlere göre altar tarifleri için içerik kataloğumuza göz atabilirsiniz. Geleneksel bir altarın sağ tarafında beyaz

Yılın Çarkı: Imbolc Hakkında Her Şey

Şubat vakti geldiğinde, bir çoğumuz soğuk, dondurucu havadan bıkmış oluruz. Imbolc bize baharın yakında geleceğini, kışın kısa bir süre sonra gideceğini hatırlatır. Güneş biraz daha parlak, dünyamız da daha sıcak bir hale geliyor ve toprakların altında hayatların yeşerdiğini biliyoruz. Bu günü kutlamanın çeşitli yolları var. Kutlandığı Tarih: 2 Şubat(2019) Ritüeller ve Törenler Hangi geleneğe dahil olduğunuza bağlı olarak, bu günü kutlamanız için bir çok yol var. Bazı insanlar başlıca Bereket ve Ateş Tanrıçası olmak üzere bir çok yanıyla Kelt Tanrıçası Brighid'e odaklanırken, diğerleri ritüellerini daha çok mevsimin döngülerine ve tarımsal işaretlere yöneltirler. Denemek isteyebileceğiniz birkaç ritüelden bahsedeceğiz, ritüellerin hepsi çok az planlamayla tek bir kişiye ya da gruplara uyarlanabilir. Imbolc Altarını Hazırlamak : Altarınıza ne koyabileceğinizi mi düşünüyorsunuz? Mevsimin sembolleri hakkında çok şirin fikirlerimiz var.  Imbolc: Tek Kişilik Meditasyon Ri