Ana içeriğe atla

Lithomancy: Taş Okuyarak Maneviyat -Paganizm Bilgi Merkezi

 

Lithomancy nedir? Taşları okuyarak yapılan manevi çalışmalara verilen genel isimdir. Bazı kültürlerde dini pratiklerde taş kullanmak eskiden hayli yaygın olsa da, konu üzerindeki bilgilerin çoğu günümüze ulaşamamıştır. Yine de bildiğimiz net bir şey var, o da taşların uzun süredir maneviyat için kullanıldığı. 

Araştırmacı arkeologlar Adam T. Smith ve Jeffrey F. Leon, merkezi Ermenistan'da yaptıkları bir çalışmada(2014) bronz çağından kalma Gegharot şehrinin kalıntılarını inceliyordu. İncelemeleri esnasında politik kehanetler için kullanıldığını düşündükleri renkli taşlara rastladılar, bunlar kemikler ve diğer ritüel malzemeleriyle bir düzen içerisinde duruyordu. Araştırmacıların yaptıkları açıklamalara göre, manevi büyüsel çalışmalar, yerel liderliklerin meşruluğu için büyük önem sahibiydi. 

Çoğu akademisyen, antik lithomancy'in parlatılmış ve üzerine semboller kazınmış taşlarla yapıldığını düşünür. Bazıları bunların İskandinav dinlerinde gördüğümüz rünik taşlarının kökeni olduğunu da düşünmektedir. Modern lithomancy'de genellikle her taşa gezegen bağlantısı olan bir sembol verilir; bunun yanında mutluluk, şans, sevgi gibi kişisel önem sahibi semboller de verilebilir.  

Lithomancy Nasıl Yapılır? Yeni Başlayanlara Rehber

Değerli Taş Büyücülüğüne Giriş: Taşları Büyülerde, Ritüellerde ve Manevi Çalışmalarda Kullanmak kitabında(ücretsiz PDF)Gerina Dunwitch böyle tavsiye veriyor: "Kullanacağı taşların etkisinden mümkün olduğunca faydalanabilmek için, kişi okuma yapacağı taşları doğada bulmalıdır. Kişi taşları önemli astrolojik günlerde ve doğada, içgüdülerini kullanarak aramalıdır." 

Kendiniz için önemli olan sembolleri kullanarak, siz de rehberlik ve/veya ilham için kullanabileceğiniz bir set taş yaratabilirsiniz. Alttaki talimatlar 13 taşlık basit bir set içindir. Okunurluğunu kolaylaştırmak için isimleri istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Taşların sizin için mümkün olduğunca kişisel olması da çok önemlidir, dolayısıyla isteğinizce sembol ekleyebilir veya çıkarabilirsiniz.
Başlamak için gereken malzemeler:

  • Birbirine benzeri boyut ve şekilde olan 13 taş
  • Boya(taşlarınızın üzerine çizeceğiniz semboller için)
  • Topladığınız taşları içine alacak büyüklükte bir kare kumaş parçası. 
Topladığımız 13 taşın her birini bu şekilde ayırıyoruz(örnek set):
  1. Taş: Güneş. Gücü, yaşamı ve enerjiyi temsil eder. 
  2. Taş: Ay. İlhamı, psişik kabiliyetleri ve sezgiselliği temsil eder. 
  3. Taş: Satürn. Sürekliliği, korunmayı ve arınmayı temsil eder.
  4. Taş: Venüs. Sevgi ve aşkı, mutluluğu ve doğurganlığı temsil eder.
  5. Taş: Merkür. Akıllı olmayı ve zekayı, kişisel gelişimi, kötü alışkanlıkların üstesinden gelmeyi temsil eder. 
  6. Taş: Mars. Cesareti, savunma sihirlerini, çatışmayı ve yüzleşmeyi temsil eder. 
  7. Taş: Jüpiter. Adaleti, parayı ve parlak geleceği temsil eder.
  8. Taş: Toprak. Arkadaşların, ailenin ve evin güvenliğini temsil eder. 
  9. Taş: Hava. Dilekleri, hayalleri, ilham almayı ve kişinin bunları gösterme isteğini temsil eder.
  10. Taş: Ateş. Tutkuyu, iradeyi ve dış taraflardan etkilenmeyi temsil eder. 
  11. Taş: Su. Arınmayı, şefkati, şifa bulmayı ve eskilerle bir araya gelmeyi temsil eder. 
  12. Taş: Ruh. Kişinin ihtiyaçlarını ve Kutsal ile iletişimi temsil eder.
  13. Taş: Evren. Evrenin içerisindeki yerimizi gösterir. 
Taşların her birini, size anlamını temsil eden bir sembolle işaretleyin. Gezegen taşları için astrolojik sembolleri, dört elementi temsil etmek için de onların sembollerini kullanabilirsiniz. Tıpkı diğer altar malzemeleriniz gibi, bu noktada taşlarınızı kutsamak isteyebilirsiniz. 
 
Taşlarınızın hazırlığını bitirdikten sonra kumaşın içine yerleştirin ve kapatın, çanta gibi. Taşlardan gelen mesajları yorumlamanın en basit yolu, bakmadan elinizi uzatıp üç rastgele taş çekmektir. Bu taşları çektiğiniz sırayla önünüze yerleştirin ve size ne ifade ettiklerine odaklanın. Bazı insanlar bunun için önceden işaretlenmiş ve donatılmış bir yüzey(karton veya tahta) kullanmayı sever. Bu pratikte çekilen üç taş boyalı yüzeye atılır(zar gibi) ve indikleri bölge kadar, birbirlerine olan yakınlıkları da anlamı değiştirir. Yeni başlayanlar için, alışana dek çantadan çekip yorumlamaya devam etmeyi tavsiye ediyoruz. 
 
Tıpkı Tarot kartı okumak ya da diğer herhangi bir manevi çalışmada olduğu gibi, taşlarınızın amacı ve ne için kullanılacağı size bağlıdır. Taşlarınızı birer meditasyon aracı olarak kullanın, bir rehber olarak onlara odaklanmayı deneyin. Taşlarınız ve anlamlarıyla tanışıklığınız arttıkça, onları daha iyi okuyabildiğinizi göreceksiniz. 

PBM'den sevgiler! Kutlu kalın. 

Yılın Çarkı: Imbolc Hakkında Her Şey içerik serisinin bir parçasıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Başlayanlar için Mum Büyüsü

       Mum büyüsü, pek de fazla ritüelistik veya törensel alet gerektirmemesi sebebiyle büyünün en basit formlarından birisidir. Diğer bir deyiş ile, elinde doğru mumlar olan herkes şansını deneyebilir. En son doğum gününüzde pastanızdaki mumları üflemeden önce tuttuğunuz dileği düşünün. Aynı konsept mum büyüsü için de geçerlidir, tek farkı mum büyüsünde üfleyip dileğinizin gerçekleşmesini ummakla kalmazsınız; niyetinizi ilan edersiniz.     Düşünecek olursak, doğum günü mum ritüeli üç anahtar büyüsel prensipe dayalıdır;  Bir amaç belirle.  Ulaşacağın sonucu gözünde canlandır.  Bu sonuca ulaşmak için iradeni veya niyetini odakla.  Mum Seçmek     Büyüsel sistemleri çalışan insanların çoğunluğunun size söyleyeceği gibi, seçeceğiniz mumun boyutu önemli değildir. Hatta büyük mumlar işinizi zorlaştırabilir. Örneğin çalışmanız mumun tamamen yanıp bitmesine bağlıysa, yanması günler süren bir mum işinizi bir hayli zorlaştırıp aksatacaktır.     Tipik olarak ince, silindirik mumlar

Yeni Başlayanlar İçin Geleneksel Altar Kurulumu

Paganlar ve cadılar genellikle bir altar ile çalışırlar. Altarlarımız yılın zamanı ve yapacağımız çalışmalara göre farklı renk ve malzemeler taşıyabilirler. Fazla uzatmadan; pagan altarı nasıl kurulur? Divina anlatıyor! Wicca ve cadılar çalışmalarında genellikle bir altar kullanırlar. Bu çalışmalarızı yapabileceğiniz, gerektiğinde yazılarınızı yazabileceğiniz kendinize ait bir köşedir. Toprak Ana’yı sembolize eder. Bir altarda çesitli semboller, mumlar, heykelcikler, resimler ve diğer şeyler bulunur ve bunlar sihir ile ilgili çalışmalarda gücü arttıracak, ihtiyaç duyulacak malzemelerdir. Bir altarın nasıl olması gerektiğine dair ortak bir kural yoktur, ancak klasik ve/veya geleneksel bir altarın nasıl olacağına değinebiliriz. Önceden belirtmekte fayda var ki, bu eski usul, standartlaştırılmış bir altar tarifidir ve pratikte gereksinimler değişiklik gösterebilir. Farklı dönemlere göre altar tarifleri için içerik kataloğumuza göz atabilirsiniz. Geleneksel bir altarın sağ tarafında beyaz

Yılın Çarkı: Imbolc Hakkında Her Şey

Şubat vakti geldiğinde, bir çoğumuz soğuk, dondurucu havadan bıkmış oluruz. Imbolc bize baharın yakında geleceğini, kışın kısa bir süre sonra gideceğini hatırlatır. Güneş biraz daha parlak, dünyamız da daha sıcak bir hale geliyor ve toprakların altında hayatların yeşerdiğini biliyoruz. Bu günü kutlamanın çeşitli yolları var. Kutlandığı Tarih: 2 Şubat(2019) Ritüeller ve Törenler Hangi geleneğe dahil olduğunuza bağlı olarak, bu günü kutlamanız için bir çok yol var. Bazı insanlar başlıca Bereket ve Ateş Tanrıçası olmak üzere bir çok yanıyla Kelt Tanrıçası Brighid'e odaklanırken, diğerleri ritüellerini daha çok mevsimin döngülerine ve tarımsal işaretlere yöneltirler. Denemek isteyebileceğiniz birkaç ritüelden bahsedeceğiz, ritüellerin hepsi çok az planlamayla tek bir kişiye ya da gruplara uyarlanabilir. Imbolc Altarını Hazırlamak : Altarınıza ne koyabileceğinizi mi düşünüyorsunuz? Mevsimin sembolleri hakkında çok şirin fikirlerimiz var.  Imbolc: Tek Kişilik Meditasyon Ri