Ana içeriğe atla

Imbolc'in Tanrı ve Tanrıçaları

                                                Tanrıça Rhiannon. Kaynak: SacredWicca

Imbolc genellikle Brighid, İrlanda ocak ve ev Tanrıçası ile bağlantılı görülse de, yılın bu zamanında temsil edilen diğer Tanrı ve Tanrıçalar da vardır. Sevgililer Günü sayesinde, bir çok aşk ve bereket Tanrı ve Tanrıçası bu vakitte onurlandırılır.


Aengus Og (Kelt)


                        Aengus Og, Aşk ve Nezaket Tanrısı, Denize Bir Yaz Sakinliği Büyüsü Yapıyor - John Duncan, 1908

Bu genç Tanrı büyük ihtimalle bir aşk, nezaket, genç güzellik ve şiirsel ilham Tanrısıydı. Bir seferinde, Aenghus büyülü bir göle gider ve bir arada zincirlenmiş 150 kız bulur, aralarında sevdiği kız Caer İbormeith de vardır. Kızların tamamı büyülü bir şekilde kuğulara dönüştürülür ve Aenghus'a söylenir ki, Caer'i diğer kuğuların arasında tanıyabilirse onunla evlenebilirdi. Aenghus bunda başarılı oldu ve Caer ile bir arada olabilmek için kendisini bir kuğuya dönüştürdü. Birlikte uçup gittiler ve dinleyenlerde büyülü bir ninni etkisi uyandıran zarif şarkılar söylediler.


Afrodit (Yunan)

                                                               Knidos'un Afrodit'i - Praksideles, M.Ö 4. yüzyıl

Bir aşk Tanrıçası olarak, Afrodit cinsel kaçamaklarıyla bilinirdi ve bir miktarda sevdiceği vardı. Ayrıca erkekler ve kadınlar arasındaki Aşkın da Tanrıçası olarak görülürdü ve Afrodit'in yıllık festivaline Afrodizyak denirdi. Diğer bir çok Yunan Tanrısı gibi, Afrodit de ölümlülerin işlerine karışarak çok fazla zaman harcadı, çoğunlukla kendi zevki için. Örneğin Truva Savaşı'nın sebeplerinde önemli rol oynamıştır: Afrodit, Truva'nın prensi Paris'e Ispartalı Helen'i teklif etmişti, Paris Helen'ı ilk kez gördüğünde ise Afrodit Paris'in şehvet ile yanıp tutuşmasını sağladı, bu da Helen'in kaçırılması ve 10 yıl boyunca sürecek bir savaş ile sonuçlandı. Aşk ve güzel şeylerin Tanrıçası olarak görülmesi bir yana, Afrodit'in hınçlı bir yanı da vardır. Korint'deki tapınağında, eğlence düşkünleri genellikle Afrodit'in rahibeleriyle cinsel ilişkiye girerek ona saygılarını gösterirlerdi. Tapınak daha sonralarda Romalılar tarafından yok edilmişti ve tekrar inşa edilmedi ama doğurganlık ayinleri bölgede varlığını sürdürmeye devam etti.


Bast (Mısır)



Bu kedi Tanrıçası Mısır'ın etrafında sert bir koruyucu olarak bilinirdi. Daha sonralarda, klasik dönemde Bastet olarak yeniden vücut buldu; biraz daha yumuşak, nazik bir şekilde. Bastet olarak dişi aslandan çok bir ev kedisi olarak görülürdü. Ama yine de, koruyucu olması sebebiyle Bastet genellikle annelerin ve çocuk doğumunun koruyucusu olarak görülürdü, bir kedi olarak yavrularını koruması şeklinde. Zaman içinde bir ocak Tanrıçasına evrildi, Kelt topraklarındaki Brighid gibi.


Ceres (Roma)


Bu Romalı tarım Tanrıçası çiftçilere karşı hayırsever davranırdı. Onun adına yerleştirilen ekinler güzelce yeşerirdi özellikle tahıllar(hatta ingilizce 'cereal' kelimesi onun adından gelir). Romalı şair Virgil, Ceres'den Liber ve Libera(Tarım tanrıları) ile birlikte bir üçlü olarak bahseder. Bahardan önce, tarlaların bereketli olması ve ekinlerin büyümesi için onun adına ritüeller düzenlenirdi. Cato  hasatlar başlamadan önce Ceres'e ekmek sunmayı öneriyordu, bir minnettarlık jesti olarak.


Cerridwen (Kelt) 



Cerridwen kehanetin güçlerini temsil eder ve Yeraltı Dünyası'nda bilgi ve ilham kazanlarının koruyucusudur. Mabinogion'un bir bölümünde, Cerridwen baharda başlayarak Gwion'u bir mevsimler döngüsü aracılığıyla kovalamaya başlar, sonunda bir tavuk kılığında gizlenmiştir ve mısırdan bir kulak olarak gizlenmiş Gwion'u yutar. Dokuz ay sonra Gal şairlerin en büyüğü olan Taliesen'e doğum verir. Bilgeliğinden dolayı Cerridwen Yaşlı Kadın başlığını kazanmıştır, bu da onu Üçlü Tanrıça'nın karanlık olan kısmıyla eşitler. O hem Anne hem de Yaşlı Kadın'dır; bir çok modern Pagan onu Dolunay ile olan yakın bağlantısı sebebiyle anar.


Eros (Yunan)



Bu şehvetli Tanrıya bir doğurganlık Tanrısı olarak tapılırdı. Eros, bazı mitlerde savaş Tanrısı Ares'in aşk Tanrıçasını fethetmesiyle doğan çocuk olarak belirir. Roma versiyonu Cupid'dir. Erken Yunanistan'da Eros insanların dikkatini pek çekmezdi, ama eninde sonunda Thespiae'de kendi kültünü kazandı. Ayrıca Afrodit ile birlikte Atina'daki bir kültün parçasıydı.


Faunus (Roma)

Bu tarım Tanrısı, Romalılar tarafından Şubatın ortasında yapılan Lüperkalya festivalinin bir parçası olarak onurlandırılırdı. Yunan Tanrısı Pan'a çok benzerdir.


Gaya (Yunan)



Gaya, Yunan efsanesinde her şeyin annesidir. Toprak ve deniz, dağlar ve ormanlardır. Baharın yaklaştığı zamanlarda, topraklar yeşermeye başladığı gibi Gaya da sıcaklaşmaya başlar. Dünyada baharın doğmasının sebebi Gaya'nın ta kendisidir, ve belirli yerleri kutsal yapan bir enerji de onun adını almıştır. Delphi(Pythia)'deki Kahin'in dünyadaki en güçlü kehanet bölgesi olduğuna inanılırdı ve dünyanın merkezi olarak görülürdü, Gaya'nın enerjisi sayesinde.


Hestia (Yunan)



Bu Tanrıça aile işlerini ve aileyi gözlerdi. Evde hangi Tanrı veya Tanrıçaya, hangi sebeple sunum yapılacak olursa olsun, ilk sunum daima Hestia'ya yapılırdı. Halk seviyesinde, yerel kent merkezleri onun için bir türbe görevi görürdü, ne zaman yeni bir yerleşim yeri kurulursa kurulsun, eski köyün halk ocağından bir ateş alınır ve yenisine taşınırdı. Olimpiyat ateşi de Hestia ile bağlantılıdır.


Pan (Yunan)

Bu tutkulu doğurganlık Tanrısı cinsel yiğitlikleriyle bilinirdi ve sanat eserlerinde genellikle erekte olmuş bir penisi vardır. Pan, mastürbasyon ile kendini mutlu etmeyi Hermes'ten öğrenmiştir ve takipçilerine de bunu öğretmiştir. Roma karşılığı Faunus'tur. Pan özellikle cinsel bir Tanrıdır ve efsanelerde genellikle şehvetli maceralarıyla anlatılır.


Venüs (Roma)

Bu Roma Tanrıçası güzellik ve doğurganlıkla bağlantılıydı. Baharın başlarında onun adına sunumlar yapılırdı. Venüs Genetriks olarak Romalıların atası olarak onurlandırılırdı(Julius Ceasar direkt olarak onun soyundan olduğunu iddia etmiştir) ve aile ve anneliğin Tanrıçası olarak kutlanırdı.


Vesta (Roma)

Bu ocak Tanrıçası evi ve ailenin gözcülüğünü yapan Tanrıçaydı. Bir ocak Tanrıçası olarak, kutsal ateşin koruyucusuydu. Gelecekten kehanetler almak için sunumlar ev ateşlerine atılırdı. Vesta bir çok yandan Brighid'e benzerdir, özellikle bir aile/ev ve maneviyat Tanrıçası olarak.


Yılın Çarkı: Imbolc Hakkında Her Şey içerik serisinin bir parçasıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Başlayanlar için Mum Büyüsü

       Mum büyüsü, pek de fazla ritüelistik veya törensel alet gerektirmemesi sebebiyle büyünün en basit formlarından birisidir. Diğer bir deyiş ile, elinde doğru mumlar olan herkes şansını deneyebilir. En son doğum gününüzde pastanızdaki mumları üflemeden önce tuttuğunuz dileği düşünün. Aynı konsept mum büyüsü için de geçerlidir, tek farkı mum büyüsünde üfleyip dileğinizin gerçekleşmesini ummakla kalmazsınız; niyetinizi ilan edersiniz.     Düşünecek olursak, doğum günü mum ritüeli üç anahtar büyüsel prensipe dayalıdır;  Bir amaç belirle.  Ulaşacağın sonucu gözünde canlandır.  Bu sonuca ulaşmak için iradeni veya niyetini odakla.  Mum Seçmek     Büyüsel sistemleri çalışan insanların çoğunluğunun size söyleyeceği gibi, seçeceğiniz mumun boyutu önemli değildir. Hatta büyük mumlar işinizi zorlaştırabilir. Örneğin çalışmanız mumun tamamen yanıp bitmesine bağlıysa, yanması günler süren bir mum işinizi bir hayli zorlaştırıp aksatacaktır.     Tipik olarak ince, silindirik mumlar

Yeni Başlayanlar İçin Geleneksel Altar Kurulumu

Paganlar ve cadılar genellikle bir altar ile çalışırlar. Altarlarımız yılın zamanı ve yapacağımız çalışmalara göre farklı renk ve malzemeler taşıyabilirler. Fazla uzatmadan; pagan altarı nasıl kurulur? Divina anlatıyor! Wicca ve cadılar çalışmalarında genellikle bir altar kullanırlar. Bu çalışmalarızı yapabileceğiniz, gerektiğinde yazılarınızı yazabileceğiniz kendinize ait bir köşedir. Toprak Ana’yı sembolize eder. Bir altarda çesitli semboller, mumlar, heykelcikler, resimler ve diğer şeyler bulunur ve bunlar sihir ile ilgili çalışmalarda gücü arttıracak, ihtiyaç duyulacak malzemelerdir. Bir altarın nasıl olması gerektiğine dair ortak bir kural yoktur, ancak klasik ve/veya geleneksel bir altarın nasıl olacağına değinebiliriz. Önceden belirtmekte fayda var ki, bu eski usul, standartlaştırılmış bir altar tarifidir ve pratikte gereksinimler değişiklik gösterebilir. Farklı dönemlere göre altar tarifleri için içerik kataloğumuza göz atabilirsiniz. Geleneksel bir altarın sağ tarafında beyaz

Yılın Çarkı: Imbolc Hakkında Her Şey

Şubat vakti geldiğinde, bir çoğumuz soğuk, dondurucu havadan bıkmış oluruz. Imbolc bize baharın yakında geleceğini, kışın kısa bir süre sonra gideceğini hatırlatır. Güneş biraz daha parlak, dünyamız da daha sıcak bir hale geliyor ve toprakların altında hayatların yeşerdiğini biliyoruz. Bu günü kutlamanın çeşitli yolları var. Kutlandığı Tarih: 2 Şubat(2019) Ritüeller ve Törenler Hangi geleneğe dahil olduğunuza bağlı olarak, bu günü kutlamanız için bir çok yol var. Bazı insanlar başlıca Bereket ve Ateş Tanrıçası olmak üzere bir çok yanıyla Kelt Tanrıçası Brighid'e odaklanırken, diğerleri ritüellerini daha çok mevsimin döngülerine ve tarımsal işaretlere yöneltirler. Denemek isteyebileceğiniz birkaç ritüelden bahsedeceğiz, ritüellerin hepsi çok az planlamayla tek bir kişiye ya da gruplara uyarlanabilir. Imbolc Altarını Hazırlamak : Altarınıza ne koyabileceğinizi mi düşünüyorsunuz? Mevsimin sembolleri hakkında çok şirin fikirlerimiz var.  Imbolc: Tek Kişilik Meditasyon Ri