Ana içeriğe atla

Brighid: İrlanda'nın Ocak Tanrıçası


İrlanda'nın mitolojik çevrelerinde, adını Keltçe brig(yüce olan)'den alan Brighid, Dagda'nın kızı yani Tuatha de Danann'dan birisidir. Diğer iki kız kardeşinin ismi de Brighid'dir ve iyileştirme ve zanaatlerle bağlantılı olarak görülürler. Üç Brighidler tipik olarak aynı tanrıçanın üç farklı yanı olarak görülürdü, bu da onu klasik bir Kelt üçlü tanrıçası yapıyor. 

Birlikte Tanrıça Brighid(veya Brigid)'i yakından inceleyelim. 

    Patron ve Koruyucu
Brighid şairlerin ve ozanların, büyücülerin ve iyileştiricilerin patronuydu. Kehanet ve maneviyat meselelerine gelince özellikle onurlandırılırdı. Bir grup rahibe tarafından onun adına devam ettirilen bir kutsal ateş vardı.

Kildare, İrlanda'daki tapınağı sonradan Hristiyanlaştırılmış ve Brighid'in Hristiyan evi olmuş, Brighid de Kildare'nin Aziz Brigid'i olmuştur. Kildare ayrıca Kelt bölgelerinde bulunan birkaç kutsal kuyunun olduğu bölgelerdendir ve bu kuyuların bir çoğu Brighid ile bağlantılıdır. Günümüzde bile, bu tanrıçaya bir dilek olarak kuyu dibindeki ağaçlara kurdeleler ve çeşitli sunumlar bağlandığını görmek mümkündür.

 Lisa Lawrence, Pagan Imagery in the Early Lives of Brigit: A Transformation from Goddess to Saint?(linkten ücretsiz okuyabilirsiniz) kitabında yazar ki, Brighid'in hem Hristiyanlıkta hem de Paganizm'de kutsal olmasındaki rolü onu anlamayı bir hayli zorlaştıran yanlarından birisidir. Yazar Azize olan Brighid ve tanrıça olan Brighid'e ortak çizgi olarak ateşi belirliyor:
"İki dini sistem etkileşime geçtiğinde, paylaşılmış semboller bir dini fikirden diğerine geçiş sağlayabilirler. Bir değişim döneminde, ateş gibi arketipik* bir sembol var olan anlamını tamamen kaybetmezken ek bir anlam veya yeni bir açı kazanabilir. Örneğin, Azize Brighid'deki Kutsal Ruh'un varlığını simgeleyen ateş, hala Pagan dini konseptleriyle de var olmaya devam edebilir."

  Brighid'i Kutlamak
Imbolc'de Brighid'i bir çok yönüyle kutlamanın bir takım yolları vardır. Bir grup çalışması veya kovanın parçasıysanız, onu bir grup töreniyle onurlandırabilirsiniz. Sezon boyu olan ayin ve ritüellerinize Brighid'e yöneltilmiş dualar da katabilirsiniz. Hangi yolu seçeceğini çözmekte zorluk mu çekiyorsunuz? Bir kesişen yollar temalı maneviyat ayiniyle Brighid'den size yardım etmesini isteyin.

  Brighid'in Bir Çok Formu
Kuzey Britanya'da Brighid'in karşılığı Brigantia idi, Yorkshire, İngiltere yakınındaki Brigantes kabilesinin savaşçı bir figürü. Yunan tanrıçası Athena ve Roma tanrıçası Minerva'ya benzerdir. Sonralardan, Hristiyanlık Kelt topraklarında yayıldığı gibi, Brighid Kildare'de bir rahibe topluluğu kurmuş bir Azize ve Aziz Patrick tarafından vaftiz edilmiş Pikt bir kölenin kızı olmuştur.

 Büyü tanrıçası pozisyonuna ek olarak, Brighid doğum sırasında kadınlara göz kulak olmasıyla bilinirdi, böylece bir ev ve ocak tanrıçasına evrildi. Günümüzde bir çok Pagan onu Imbolc olarak bilinen 2 Şubat'da onurlandırır.

  Ozanlar, Ovate'ler ve Druidler Tarikatı'ndan Winter Cymres, Brighid'in "karmaşık ve çelişkili" bir tanrıça olduğunu söylüyor. Özellikle:
"Güneşin ışınlarına karşın pelerinini örtünen ve evi yanıyormuşçasına ışık saçan bir Güneş tanrıçası olarak, alışıldık olmayan bir konuma sahip. Öncesinde başka bir güneş tanrıçası olan Lassar tarafından tutulan Ewes kültünün başına geçmiştir ve Lassar'a tapınma dönemi bitmiştir, böylece Brighid'in Imbolc'e olan bağlantısı tamamlanmıştır. Ardından Lassar da Hristiyan çevrelerde bir azize olarak görülmeye başlanmıştır."

  Brighid'in Örtüsü
Brighid'in yaygınca rastlanan sembolü, onun yeşil örtüsü veya pelerinidir. Eski İrlandaca'da Brighid'in örtüsü brat Bhride olarak bilinir. Efsaneye göre, Brighid Aziz Patrick'ten öğrenmek için İrlanda'ya giden Pikt bir adamın kızıdır. Bir hikayede, sonradan Azize Brighid olan kız Leinster'in kralına gider ve bir manastır inşa etme amacıyla toprak satın almak için dilekçe verir. Hala İrlanda'nın eski Pagan inançlarına sadık kalmış olan Kral, ona yalnızca örtüsüne sarabileceği kadar toprak vereceğini söyler. Sonunda, örtüsü ihtiyacı olan toprağı sarabileceği kadar büyür de büyür, Brighid de sonunda istediği toprağı alır. Brighid hem Pagan tanrıçası, hem de Hristiyan azizesi olarak iki dünyanın varlığı olarak görülür: eski ve yeni yollar arasında bir köprü.

 Kelt Pagan hikayelerinde, Brighid'in örtüsü iyileştirmenin güçlerini ve kutsamalarını taşır. Bir çok insanın inancına göre eğer Imbolc'de ocağınızın üzerine bir parça örtü koyarsanız, Brighid gece gelip onu kutsayacaktır. Her yıl aynı örtünüzü kullanın ve her yıl Brighid geçtikçe güç ve dayanıklılık kazanacaktır. Örtü hasta bir insanı rahatlatıp iyileştirmek için ve işçilik yapan kadınlara koruma sağlamak için kullanılabilir. Gece ağlamadan uyumaları için yeni doğmuş bebekler örtüye sarılabilir.

 Kendi Brighid örtünüzü yapmak için, omuzlarınızı saracak uzunlukta geniş bir parça yeşil örtü bulun. Imbolc'in gecesinde kapı eşiğinize bırakın ve Brighid gece gelip onu kutsayacaktır. Günün sabahında, onu alın ve kendizini Brighid'in iyileştirici enerjisiyle sarın. Ayrıca yılın onun zamanını kutlamak için bir Brighid hacı veya Gelin Yatağı da yapabilirsiniz.

  Brighid ve Imbolc
Bir çok Pagan bayramı gibi, Imbolc de Kelt bağlantılarına sahiptir, bununla birlikte İrlanda ve İskoçya ve dışındaki Kelt topraklarında kutlanmamıştır. İlk Keltler Brighid'i onurlandırarak bir arınma festivali kutlamışlardır. İskoç Yüksek Dağları'nın bazı kısımlarında, Brighid Cailleach Bheur'un, büyüsel güçleri olan ve toprağın kendisinden de yaşlı olan bir kadının kardeşi olarak görülürdü. Brighid bazen modern Wicca ve Paganizm'de bulunan bakire/anne/yaşlı kadın döngüsünün bakire olan yüzü olarak görülür, ancak çocuk doğumu ve ev ile olan bağlantısını göz önünde bulundurunca, onun anne olması daha doğru olabilir.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Başlayanlar için Mum Büyüsü

       Mum büyüsü, pek de fazla ritüelistik veya törensel alet gerektirmemesi sebebiyle büyünün en basit formlarından birisidir. Diğer bir deyiş ile, elinde doğru mumlar olan herkes şansını deneyebilir. En son doğum gününüzde pastanızdaki mumları üflemeden önce tuttuğunuz dileği düşünün. Aynı konsept mum büyüsü için de geçerlidir, tek farkı mum büyüsünde üfleyip dileğinizin gerçekleşmesini ummakla kalmazsınız; niyetinizi ilan edersiniz.     Düşünecek olursak, doğum günü mum ritüeli üç anahtar büyüsel prensipe dayalıdır;  Bir amaç belirle.  Ulaşacağın sonucu gözünde canlandır.  Bu sonuca ulaşmak için iradeni veya niyetini odakla.  Mum Seçmek     Büyüsel sistemleri çalışan insanların çoğunluğunun size söyleyeceği gibi, seçeceğiniz mumun boyutu önemli değildir. Hatta büyük mumlar işinizi zorlaştırabilir. Örneğin çalışmanız mumun tamamen yanıp bitmesine bağlıysa, yanması günler süren bir mum işinizi bir hayli zorlaştırıp aksatacaktır.     Tipik olarak ince, silindirik mumlar

Yeni Başlayanlar İçin Geleneksel Altar Kurulumu

Paganlar ve cadılar genellikle bir altar ile çalışırlar. Altarlarımız yılın zamanı ve yapacağımız çalışmalara göre farklı renk ve malzemeler taşıyabilirler. Fazla uzatmadan; pagan altarı nasıl kurulur? Divina anlatıyor! Wicca ve cadılar çalışmalarında genellikle bir altar kullanırlar. Bu çalışmalarızı yapabileceğiniz, gerektiğinde yazılarınızı yazabileceğiniz kendinize ait bir köşedir. Toprak Ana’yı sembolize eder. Bir altarda çesitli semboller, mumlar, heykelcikler, resimler ve diğer şeyler bulunur ve bunlar sihir ile ilgili çalışmalarda gücü arttıracak, ihtiyaç duyulacak malzemelerdir. Bir altarın nasıl olması gerektiğine dair ortak bir kural yoktur, ancak klasik ve/veya geleneksel bir altarın nasıl olacağına değinebiliriz. Önceden belirtmekte fayda var ki, bu eski usul, standartlaştırılmış bir altar tarifidir ve pratikte gereksinimler değişiklik gösterebilir. Farklı dönemlere göre altar tarifleri için içerik kataloğumuza göz atabilirsiniz. Geleneksel bir altarın sağ tarafında beyaz

Yılın Çarkı: Imbolc Hakkında Her Şey

Şubat vakti geldiğinde, bir çoğumuz soğuk, dondurucu havadan bıkmış oluruz. Imbolc bize baharın yakında geleceğini, kışın kısa bir süre sonra gideceğini hatırlatır. Güneş biraz daha parlak, dünyamız da daha sıcak bir hale geliyor ve toprakların altında hayatların yeşerdiğini biliyoruz. Bu günü kutlamanın çeşitli yolları var. Kutlandığı Tarih: 2 Şubat(2019) Ritüeller ve Törenler Hangi geleneğe dahil olduğunuza bağlı olarak, bu günü kutlamanız için bir çok yol var. Bazı insanlar başlıca Bereket ve Ateş Tanrıçası olmak üzere bir çok yanıyla Kelt Tanrıçası Brighid'e odaklanırken, diğerleri ritüellerini daha çok mevsimin döngülerine ve tarımsal işaretlere yöneltirler. Denemek isteyebileceğiniz birkaç ritüelden bahsedeceğiz, ritüellerin hepsi çok az planlamayla tek bir kişiye ya da gruplara uyarlanabilir. Imbolc Altarını Hazırlamak : Altarınıza ne koyabileceğinizi mi düşünüyorsunuz? Mevsimin sembolleri hakkında çok şirin fikirlerimiz var.  Imbolc: Tek Kişilik Meditasyon Ri